Teendőim

A teendő lista testreszabásához és további funkciókért Regisztrálj!

12 hónappal az esküvő előtt

Eljegyzés bejelentése

Jelentsétek be az eljegyzést a családnak. Szervezhettek egy szűk körű családi eljegyzési vacsorát is, így a két család (jobban) megismerheti egymást és veletek örülhet, hogy hivatalosan is összekötitek az életeteket.

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

Gyere és inspirálódj velünk és a többi menyasszonnyal! Csatlakozz hozzánk ötletekért és segítségért ITT

Válasszátok ki a karikagyűrűket!

Döntsétek el, kész gyűrűket vesztek majd, vagy ötvössel csináltattok egyedit.

Tűzzétek ki a Nagy Nap dátumát!

Minél előbb meghatározzátok, annál valószínűbb, hogy minden szolgáltatónak lesz még időpontja számotokra.

Válasszátok ki a polgári szertartás helyszínét!

Döntsétek el, külső helyszínen legyen az esketés vagy az anyakönyvi hivatalban.

Fogadjatok esküvőszervezőt!

Ha esküvőszervező segítségét kérnétek, itt az idő, hogy még az elején keressetek egyet. Nagyon sok munkától, utána járástól kímélhet meg titeket a segítsége. Ha mégsem szeretnétek, bármilyen oknál fogva, mi itt alkalmazásainkkal próbálunk nektek a lehető legtöbb segítséget megadni.

Inspirálódj!

Kezdd el lapozgatni a különböző esküvői magazinokat és nézegetni az esküvői portálokat!

Írj naplót!

Ha van kedved, írj naplót megörökítve az esküvői készülődés pillanatait, és itt kiírhatod magadból a nehézségeket és problémákat is.

Nyiss egy foldert!

Ebbe tedd majd bele az esküvői szolgáltatókkal kötött szerződéseket, árajánlatokat, képeket, okmányokat, mindent, amire szükséged lesz az esküvőszervezés folyamatában. Ha minden egy helyen van, megkíméled magad attól, hogy később, mikor szükség lenne rá, keresgesd a papírokat.

Keresd fel Pinterest oldalunkat!

A Pinterest is kitűnő barát, ha inspirációra lenne szükséged! Mi már több ezer képet gyűjtöttünk össze különböző témájú tábláinkon, hogy segítsünk neked további ötleteket adni. Nézd meg Pinterest oldalunkat ITT és készíts magadnak is Pinterest táblákat, ahová a kedvenc képeid gyűjtheted.

11 hónappal az esküvő előtt

Foglaljátok le a dátumot és időpontot az anyakönyvi hivatalban!

Minél előbb teszitek ezt meg, annál valószínűbb, hogy azt a napot és időpontot fogjátok kapni, amit szeretnétek. Ez különösen igaz a népszerűbb helyeken. Ha külső helyszínen szeretnétek az esketést, azt is érdemes megbeszélni.

Kezdjétek el összeírni a vendégeitek listáját!

Döntsétek el, lesznek-e olyan meghívottak, akik csak a polgári és/vagy egyházi szertartáson vesznek részt, de a fogadásra/vacsorára nem hívjátok meg őket. Ehhez használjátok a „Vendéglistám” alkalmazást oldalunkon, amit ITT találtok.

Foglaljátok le a dátumot és időpontot a kiválasztott templomban!

Ha járni fogtok jegyes oktatásra, beszéljétek meg a pappal ennek menetét.

Tervezzétek meg az esküvői költségekre szánt összeget!

Üljetek le beszélni a családdal, hogy lássátok, ki mekkora összeggel szeretne hozzájárulni az esküvői költségeitekhez. Az így kialakult összeget tudjátok majd felhasználni kiadásaitok fedezésére.

Készítsétek el az esküvő költségtervét!

Ha megvan a keretösszeg, amivel gazdálkodtok majd, készítsétek el az esküvő költségtervét, ehhez az „Esküvői költségvetésem” alkalmazás nyújt nektek segítséget, melyet ITT találtok.

 

Kezdjétek el keresgetni az esküvő helyszínét!

Nagyon fontos, hogy írjatok szerződést a helyszín szolgáltatóval (és minden más szolgáltatóval is!), és az apró betűst is beszéljétek meg! Térjetek ki arra is, mikor mehettek díszíteni és ki fog a végén takarítani!

Kezdjetek étel kóstolókra járni vacsora szolgáltatókhoz!

Figyeljétek, mikor vannak a szolgáltatók által meghirdetett szervezett ételkóstolók, esküvői mini kiállítások.

Kezdd el keresgélni a menyasszonyi ruhádat!

Döntsd el: vásárolni, kölcsönözni, vagy varratni szeretnéd a ruhádat? Számíts arra, hogy bárhogy is döntesz, többször kell majd igazításra járnod, míg tökéletesen fog állni rajtad a ruha.

10 hónappal az esküvő előtt

Szervezzetek eljegyzési partit a barátoknak is!

Lenne kedvetek tartani egy nagyobb létszámú eljegyzési partit is, meghívva távolabbi rokonokat, barátokat, kedves kollégákat? Ez egy kiváló alkalom, hogy bejelentsétek, mikor lesz az esküvő dátuma. Ne feledjétek, akiket ide meghívtok, az esküvőre is illik meghívni.

Foglaljátok le az esküvő helyszínét és kezdjetek el gondolkodni a dekoráción is!

Ehhez segítséget nyújt a FB csoportunk (ha még nem csatlakoztál, ITT megteheted) és a Pinterest oldalunk, melyet ITT találsz.

Esküvői fotós keresése.

Mivel a fotó a legszebb emlék ami megmaradhat rólatok, ideje szétnézni az esküvői fotósok között. Weboldalaikon tájékozódhattok a képeik stílusáról, minőségéről, áraikról, és ott van barátunk a Google, ahol véleményeket is találhattok róluk. Amint megvan néhány, aki tetszik, kérjetek árajánlatokat, majd időben foglaljátok le a választottat, mert a jó fotósokat hamar elkapkodják!

Kezdjetek el videóst keresni,

amennyiben videóval is szeretnétek megörökíteni a Nagy Napot! Lehetőleg a videós és a fotós ne ugyanaz a személy legyen, mert akkor lemarad sok megörökítendő pillanat vagy az egyik, vagy a másik helyen. És ami még nagyon fontos: ők ketten jól jöjjenek ki egymással, különben sok nehéz percet fognak nektek okozni.

Beszéljétek meg, mi legyen a neved a házasságkötés után!

Talán korainak tűnhet, de a későbbi viták elkerülése miatt jobb minél előbb túlesni ezen a beszélgtésen. Lehet a párod ragaszkodik, hogy felvedd a nevét részben vagy egészben. Elég sok variáció közül választhatsz, amit itt most nem részletezünk. Az a fontos, hogy tudjatok kompromisszumot kötni, és mindkettőtöknek tetsszen az új neved.

9 hónappal az esküvő előtt

Döntsétek el, mi lesz az esküvői menü!

Már járhattatok pár helyen vacsora kóstolón, itt az ideje, hogy eldöntsétek, milyen menüt fogtok kínálni a vendégeiteknek. Ha ez megvan, beszéljetek a választott szolgáltatóval. Vegyétek figyelembe a különböző ételallergiával küzdő vendégeiteket is, ezt meg tudjátok jelölni a „Vendéglista” alkalmazásban is, nekik kérjetek külön menüt. Végleges létszámot viszont csak később, az esküvő előtti hónapban mondjatok, amikor már mindenki visszajelzett.

Válasszátok ki a tanúitokat!

Ha még eddig nem tettétek volna, döntsétek el, kik lesznek a tanúitok, majd kérjétek fel őket. Illik valamilyen kis ajándékot adni nekik az esküvő után, de akár már a felkéréskor kedveskedhettek nekik valami aprósággal, vagy vicces felkérő ajándékkal.

Válasszátok ki, kik lesznek a koszorús lányok és kérjétek fel őket is!

Beszéld meg velük,ha kérésed van a ruhájukat illetően, pl. milyen színt szeretnél (vagy éppen nem), állapodjatok meg a ruha stílusában, hosszában stb., a későbbi sértődés vagy kényelmetlenség elkerülése miatt. A koszorúslányok csokrát vagy karszalagját tudd, hogy illik nektek megvenni. A ruhájukat viszont rendszerint maguknak veszik. Ettől persze el lehet térni.

Lesz sziromszóró kislány, esetleg gyűrűhozó kisfiú?

Ha szeretnétek sziromszóró kislányt, gyűrűhordó kisfiút,  akkor a gyerekek szüleivel is érdemes már felvenni a kapcsolatot. A legtöbb gyerek szeret szerepelni, viszont számíts rá, hogy ha kicsi a gyerek, akár az utolsó pillanatban is elbizonytalanodhat és mégsem mer kiállni sok ember elé. Jó, ha van vész-forgatókönyv ilyen esetre.

Nézelődjetek a zeneszolgáltatók között!

Zenész/zenekar/DJ – örök dilemma, milyen zenénk is legyen. Ideje eldönteni, hogy kit/kiket szeretnétek felkérni zene szolgáltatására, milyen feltételekkel és milyen hosszú időtartamra.

Döntsétek el ki legyen: vőfély vagy ceremónia mester?

Lehet egyik sem, hanem inkább egy kedves rokon, barát? Vegyétek figyelembe, hogy amennyiben egy barát vagy rokon vállalja e nemes, de meglehetősen fárasztó és nagyon fontos feladatot, neki nem lesz lehetősége veletek mulatni. Ez az egyik legfelelősségteljesebb munka a nagy napra: rajta áll (vagy bukik) a Nagy Nap hangulata.

8 hónappal az esküvő előtt

Véglegesítsétek az esküvői színeiteket és/vagy stílusotokat!

Mostanra már kialakult elképzelésetek lehet az esküvő színeit és stílusát illetően. Ha még nem, ideje végre megbeszélnetek a pároddal és véglegesítenetek.

Kezdd el keresni a menyecske ruhádat is!

Ehhez is van pár ötletünk a Pinterest oldalunkon: ITT

Tervezzétek meg a meghívótokat!

A meghívó igazodhat az esküvői dekoráció stílusához, színeihez, de lehet a ti személyiségeteket, szerelmeteket tükröző, akár vicces, modern stb. Ehhez is van pár ötletünk a Pinterest oldalunkon ITT. Meghívóra idézeteket pedig ITT találtok.

Kezdjetek el öltönyöket és kiegészítőket nézegetni a vőlegénynek is!

Majd foglaljátok is le! A vőlegénynek is csinosnak kell lennie és színben, stílusban alkalmazkodnia kell a menyasszonyi ruhához, illetve az esküvő választott színeihez. Vőlegény stylinghoz ötleteket ITT találtok.

7 hónappal az esküvő előtt

Kezdjetek el gondolkodni azon, milyen kellékekre lesz szükségetek az esküvőn!

Olyan, mint irányjelző-, menü- és ültető táblák, menü-,program és ültető kártya, gyűrűpárna, desszertes asztal vagy kredenc, asztaldíszek és még ezernyi dolog, ami eszetekbe jut. Ehhez is adunk jó pár ötletet, inspirálódj a Pinterest oldalunk sok-sok tábláján ITT.

 

Kezdjétek el összeírni a nászajándék listátokat!

Egy közel 1000 főt megkérdező  kérdőíves felmérésből kiderült, hogy a vendégek nagyon is örülnének annak, ha írnátok nászajándék listát, mivel így pontosan tudnák mire van szükségetek, mit szeretnétek, nem nekik kell találgatniuk és garantáltan semmiből sem lesz több. A felmérés eredményét ITT találjátok.

Döntsd el melyik lesz a menyasszonyi ruhád!

Ruhád mindenképpen legyen „szerelem” ruha, vagyis ne minden nap másikat szeress, ki kell most már kötnöd az egyik mellett, ha még több van versenyben. Praktikusan bevehető fazonú is legyen, mert az esküvőig vagy a fogyókúra, vagy az idegeskedés miatt biztosan le fogsz adni pár kilót.

Válaszd ki a menyecske ruhád!

Ugyanaz érvényes rá, mint fentebb a menyasszonyi ruhánál.

Véglegesítsétek a meghívottak listáját!

Döntsetek, kit hívtok meg a szertartásokra, az állófogadásra és a vacsorára, és ki az, akit csak a szertartásokra vártok. Jelöljétek a „Vendéglistám” alkalmazásban a választásotokat (ITT).

Rendeljétek meg a meghívókat!

Miután megegyeztetek a vendégeket illetően, a már megtervezett meghívóra adjátok le a rendeléseteket.

6 hónappal az esküvő előtt

Kezdjetek el virágboltot keresni!

Itt az ideje, hogy elkezdjetek nézelődni a környéken vagy az esküvő helyszín környékén milyen virágboltok vannak. Kérdezzétek meg miket tudnának nektek elkészíteni és mennyiért, így az áraikat is össze tudjátok hasonlítani. Inspirálódj a Pinterest oldalunkon ITT

Vedd meg a kiegészítőket!

Ha már megvan a menyasszonyi és a menyecske ruha is, érdemes végre a kiegészítőkkel is foglalkozni. Sok apró, de nagyon fontos dologban kell most döntened: fátyol vagy hajdísz? Ékszer vagy esetleg a ma trendi testfestés? Cipő lapos, balerinás, magas, és ha magas mennyire? Legyen kesztyű? Legyen kistáska? Legyen-e csipke napernyő? És még sok más, amire talán még mi sem gondoltunk. Ehhez is adunk ötleteket, nézegesd a Pinterest oldalunkat, melyet ITT találsz.

Vegyétek meg a cipőket is!

Fontos, hogy olyan cipőt válasszatok, amiben kibírjátok sok órán keresztül, és gondoskodjatok (főleg a lányok!) váltócipőről is. Ugyanakkor vedd figyelembe, hogy a menyasszonyi ruha a cipőhöz lesz igazítva, így félő, hogy ha 10 cm-es sarok után felveszel egy balerinát, a ruha már nem fog jól mutatni és rá is léphetsz.

Kérjétek fel az szertartásvezetőt külső helyszínen történő esketéshez!

Ha eddig még nem kértétek volna fel az szertartásvezetőt, és gondolkodtok külső helyszínben is, mostmár ideje megtenni. Nagyon szép boldogságkapu és oltár ötleteket találhattok ITT

Kezdj el keresgélni fodrászt és sminkest!

Lehetőleg a környékeden, vagy olyat aki házhoz jön. Készítsétek el az első próba hajat és próba sminkeket. Ezekhez ITT találsz inspirációs ötleteket a Pinterest oldalunkon, és kérhetsz tanácsot a többi menyasszonytól a Facebook-csoportunkban.

Néhány dolgot bérelnetek, foglalnotok kell? Itt az ideje, hogy lefoglaljátok azokat!

Ilyenek lehetnek, mint: székek, székszoknya, asztalterítő, fényfüzér, sátor, boldogságkapu, desszertes asztal, stb.

Foglaljátok le a nászutat!

A Nagy Napon túl mi más is lenne életre szóló élmény, mint egy jól megszervezett nászút. Erről fogtok mesélni még unokáitoknak is, ezért ne bízd a véletlenre (hacsak nem pont ez a tervetek) Ehhez ITT kaptok tőlünk ötleteket.

5 hónappal az esküvő előtt

Véglegesítsd a szerződést a szolgáltatókkal és írd alá velük a szerződést, ha még erre nem került volna sor:

Helyszín,virágbolt, fotós, videós, cathering (menü szolgáltató), zenekar/DJ/zenész, vőfély/ceremónia mester, cukrászat,stb.

Állítsátok össze a nászajándék listátokat!

Ha még nem tettétek volna, mostmár ideje csinálni egy kívánság listát, amiről a vendégek választhatnak nektek ajándékot. Amennyiben ez weboldalon lesz, a meghívóba tegyétek bele a weboldal elérésének linkjét. Ha papíron lesz elkészítve, akkor a lista kezelőjének az elérhetőségét. Nászajándék lista írásához a tipp újra ITT.

Meghívók átadása és elküldése.

Döntsétek el, kinek viszitek el személyesen a meghívót, és kinek fogjátok postán küldeni, majd kezdjétek el a látogatásokat és adjátok fel a többit postán. Ne felejtsétek el betenni a meghívóba a nászajándék listátok elérhetőségét!

A fotóssal beszéljétek meg, mikor legyen a jegyes fotózás, annak helyszínét, és a kellékeket.

Sok esküvői fotós ajándékba adja a jegyes fotózást, amennyiben az esküvői fotózással őt bízzátok meg. De ha esetleg mégsem, akkor is érdemes egy ilyenre elmenni, egyrészt megismeritek jobban a fotósotokat, a munkastílusát és nem utolsó sorban gyakorolhattok, hogyan kell mozogni, „pózolni” fotós előtt.

Nézzetek szét szállás ügyben az esküvő színhelyének környékén!

Ha több olyan rokon, barát lesz, aki messzebbről jön, illik szállást foglalni nekik. Nézz szét, hogy az esküvő környékén milyen szállások vannak, és tárgyald meg a szállodákkal, milyen feltételekkel lehet náluk szállást foglalni. Beszéljétek meg együtt, majd a vendégekkel is, hogy a szállás költségét ki fedezze.

Válasszátok ki az esküvői járműveteket!

Lehet a saját autótok vagy motorotok feldíszítve, bérelhettek limuzint, autót, hintót, oldalkocsis motort, esetleg motoros felvezetést is ;) Csak a képzeletetek (és a pénztárcátok) szab határt a lehetőségeknek!

4 hónappal az esküvő előtt

Véglegesítsétek a dekorációt!

Ha magatok csináljátok, akkor kezdjétek el a különböző kellékek beszerzését. Ha dekorost kértek fel rá, beszéljétek meg az utolsó részleteket is, hogy ő is el tudjon készülni mindennel időre.  Ha további inspirációra lenne szükségetek, keressétek fel Pinterest oldalunkat ITT. De kérhettek tanácsot hasonló cipőben járó menyasszonyoktól a Facebook csoportunkban ITT.

Foglald le a fodrászt és a sminkest!

Már kipróbálhattál néhány fodrászt és sminkest, tedd le voksod az egyik mellett, mert őket is hamar elkapkodják! Nehogy lemaradj arról, aki igazán széppé tud varázsolni a Nagy Napra!

Készítsétek el a szertartás alatti zene listátokat!

Mi is csináltunk nektek egyet a Youtube-on, amit ITT találtok. A biztonság kedvéért ki is listáztuk az előadókat és címeket, ha valami oknál fogva elérhetetlenné válna a YouTube csatornánkon, melyet ITT találhattok.

Írjatok listát a kedvenc zenéitekről!

Válasszátok ki a zeneszámaitokat, amit a vacsora alatt és után fognak játszani a zenészek, vagy CD-ről fognak menni. Írjatok tiltó listát is, azaz milyen számokat NEM lehet játszani az esküvő alatt. Amelyik DJ vagy zenekar ezt nem hajlandó elfogadni, azzal ne is álljatok szóba.

Vegyétek meg a ceremónia kellékeket!

Ilyenek lehetnek pl. gyertyák, koccintó pohár, homok és üveg vagy bármi egyéb, amit szeretnétek.

Találjátok ki, mi legyen a vendégeknek szánt köszönő ajándék!

Ha megvan a nagy ötlet, rendeljétek/vegyétek meg, hogy azok is időben megérkezzenek. Erre tippeket ITT találtok.

3 hónappal az esküvő előtt

Állítsátok össze, mi legyen a Nagy Nap programja!

Ha lesz vőfélyetek vagy ceremóniamesteretek, üljetek össze és kezdjetek el tervezni. Ha egy családtag vagy barát vállalja (akár többen) ezt a szerepet, akkor velük. Gondoljatok a „holt időkre” pl. fotózkodás stb, amikor a vendégek egy része unatkozhat. Tervezzétek meg milyen zenével, programmal színesíthetitek ezt az időt.

Az esküvői torta és az apró sütemények megrendelése.

Ha még nem tettétek, itt az ideje, hogy megrendeljétek az esküvői tortát és süteményeket, és kibéreljetek desszertes asztalt, ha szeretnétek. Ötleteket tortákhoz ITT találtok, desszertes asztalokhoz pedig ITT találtok. Csináltunk egy táblát kifejezetten a manapság nagyon trendi "wedding cupcake"-eknek is (esküvői muffinok), melyeket ITT találtok.

Gondoskodjatok a friss okmányok beszerzéséről az esküvőre!
Rendeljétek meg a „papír dolgokat”,

hogy elég idő legyen még az elkészítésükre! Itt az ültető és menü kártyákra, köszönő ajándék dobozkákra stb. gondolunk, mindenre ami papírból van.

Szerezzétek be a vendégkönyvet!

Hagyományos vendégkönyv, esetleg ujjlenyomat fa, vagy más alternatívában gondolkodtok? Ehhez adunk még tippeket nektek ITT.

2 hónappal az esküvő előtt

Rendeljétek meg a virágokat!

Elvileg már megvan a virágbolt, aki mellett döntöttetek. Rendeljétek meg a menyasszonyi-, koszorúslány- és szülő-köszöntő csokrokat és ha ti magatok dekoráltok, akkor a virág dekorációkat is.

Próbáld fel a menyasszonyi ruhát az összes kiegészítővel!

Ha valami nem klappol, még van idő, hogy új kiegészítők után nézz. A ruhán is nagy valószínűséggel igazítani kell még most is. Ne felejtsd el elvinni a cipőt és a váltócipőt is!

Kérjetek engedélyt virág vagy rizs szórásra!

Virág vagy rizs szórást szeretnél? Érdeklődj a helyszíneken, hogy van-e erre lehetőség. Sajnos nem annyira egyértelmű, hogy mindenhol lehet. Meg kell beszélni, mit lehet szórni és mit nem (pl egyes helyeken lehet művirág szirmot, feltéve, hogy összeszeditek utána, de nem lehet élő virág szirmot, stb)

Szervezzétek meg a dekoráció elhelyezését és az utána lévő takarítást!

Talán korainak hangzik, de inkább legyen már most lefixálva, különösen akkor, ha magatok dekoráltok és nem dekorost bíztok meg. Egyeztessétek le az esküvői helyszínekkel, mikorra mehettek legkorábban díszíteni, és szervezz rá segítőket. Az eltakarításra úgyszintén.

Szervezzétek meg a vendégek szállítását!

Most, hogy már sokan vissza jelezhettek a vendégeitek közül, érdemes foglalkozni azzal is, hogyan fogják a vendégek elérni a különböző esküvői helyszíneket, főleg, ha azok messzebb vannak egymástól. Saját járműveiken? Esetleg buszt bérelnétek a szállításukra, vagy más alternatívában gondolkodtok?

1 hónappal az esküvő előtt

Tudjátok meg, mikor lesz a lány- és legénybúcsú!

Tanúitok vagy koszorús lányaitok már minden bizonnyal egy ideje ezt szervezik. Kérjétek el tőlük legalább a dátumot, ha mást nem hajlandóak elárulni.

Frissítsétek a vendéglistát!

Mostanra már valószínűleg minden vendég visszajelzett. Ettől függetlenül még történhetnek lemondások az utolsó pillanatban is, ami miatt egy percig se keseregjetek. Aki igazán fontos az életetekben és az lesz a jövőben is, ő biztosan meg fogja oldani, hogy ott legyen életetek egyik legfontosabb napján. Ha mégsem tudja, biztosan nyomós oka van rá.

Tervezzétek meg az ülésrendet!

Most, hogy már minden vendég visszajelzett, tervezzétek meg az ülésrendet. Ha vannak elvált szülők, akik nincsenek jóban, vagy egymással haragban lévő rokonok, barátok, érdemes őket külön asztalhoz ültetni és úgy, hogy lehetőleg egymással szemben se üljenek. Ez sok kellemetlenségtől óv majd meg titeket is, és nekik sem lesz az esküvőtök egy kellemetlen emlék.

Menj el az utolsó ruha próbára és igazításra!

Ha fogyókúrázol, mostmár ideje abbahagyni, és inkább szinten tartani, hogy ne legyen nagy rád az esküvőn a ruhád. A próbára vidd magaddal a cipőket is.

Törjétek be az esküvői cipőket!

Itt még kiderülhet, hogy mégsem volt jó választás az adott cipő és lehet gyorsan másikat keresni. Pót lábbelikről, kényelmesebb cipőkről azért ne feledkezzetek meg, amit az esküvőre vigyetek magatokkal!

Menj el kozmetikushoz!

Ha olyan szerencsés vagy, hogy arctisztításra nincs szükséged, akkor is jó felkeresni egy kozmetikust, mert egy frissítő bőrradíros arcmasszázs mindenképpen jót fog tenni a bőrödnek. Kicsit megújul és felfrissül, és kényeztetésnek sem utolsó.

Bizonyosodj meg arról, hogy minden okmány megvan, ami az esküvőre szükséges!

Ha bármi még hiányozna, vagy pótolni kell, még gyorsan be tudjátok szerezni.

2 héttel az esküvő előtt

Menjetek el a templomi próbára a koszorúslányokkal!

Így lesz egy kis rutinotok a Nagy Nap előtt.

Utolsó egyeztetés a vőféllyel/ceremónia mesterrel.

A program-kártyák már készen vannak, ehhez tartantok kell magatokat, viszont a részleteket most meg tudjátok beszélni, hogy a Nagy Napon mindenki tudja a dolgát.

Egy utolsó egyeztetés a segítőitekkel.

Barátok, rokonok, akik valamilyen szerepet vállaltak az esküvőtökön, kapjanak egy utolsó „eligazítást”, hogy mindenki tudja a dolgát. Amennyiben nincs esküvőszervezőtök, akkor legyen valaki kijelölve, akihez fordulhatnak a szolgáltatók, vendégek, ha segítségre van szükségük, hogy ne titeket nyaggassanak a Nagy Napon.

Esküvő hete

Adjátok le az esküvői vacsorához a végső létszámot!

Lehet, későinek tűnik, de ez a bevett szokás. A létszám sajnos az utolsó pillanatban is változhat, ezért a szolgáltatók várnak az utolsó lehetséges pillanatig a létszám felvételével.

Menjetek el a menyasszonyi ruháért és az öltönyért!

A menyasszonyi ruhát (vagy ruhákat), a menyecske ruhát, a vőlegény öltözeteit, ezen az utolsó héten szokás elhozni a kölcsönzőkből. Sokszor a koszorúslány ruhákat is a menyasszonyi házba szokták vinni, mert akkor mindannyian együtt készülődhetnek.

Készítsétek elő az esküvői járműveket!

A saját járműveket mosassuk le és tisztíttassuk ki lehetőleg minél közelebb az esküvő napjához.

„Utolsó utáni” egyeztetések:

a vőféllyel, a koszorúslányokkal, és a segítőkkel, hogy biztosak legyetek abban, hogy mindenki tudja mi a dolga és nektek semmivel ne kelljen foglalkozni a Nagy Napon

Utolsó szépségápolási feladatok:

hajvágás, festés, arcmasszázs, szemöldök formázás, szempilla festés vagy műszempilla ragasztás, manikűr, műköröm felrakása stb. Amennyiben bármelyikre szükség lenne, ilyenkor szokás elmenni az utolsó ilyen jellegű feladatokat elvégezni mind a menyasszonynak, mind a vőlegénynek.

Esküvő előtti nap

Az esküvői helyszínt díszítsétek fel!

Ha erre nincs lehetőség az esküvő előtti napon, hanem csak az esküvő napján tudtok díszíteni, akkor vigyetek el annyi dekorációt előre, amennyit csak lehetséges. Ha van külön dekorosotok, akkor ő fog egyeztetni a helyszínnel és természetesen veletek is.

Készítsd össze az esküvő napján nélkülözhetetlen dolgokat!

Úgy, mint iratok, gyűrűk, pótharisnya, zsebkendő, tű, cérna, rózsaszirmok, rizs,szolgáltatók elérhetőségei  stb. Jobb, ha listát készítesz ezekről , így másnap indulás előtt ellenőrizni tudod a szükséges dolgokat.

Készíts ki valami régit, valami újat, valami kölcsönkapottat és valami kéket!

Ezt a babonát az angolszász kultúrából vettük át, tehát nem tekinthető régi magyar babonának, mégis egyre többen követik. Röviden a jelentése: Régi - a menyasszonyt családra és a gyermekévekre emlékezteti. Leginkább szülőktől, nagyszülőktől kapott dolog. Új - az új családot jelképezi. Ez lehet pl. a menyasszonyi ruha, fehérnemű. Kölcsönkapott - emlékeztet arra, hogy a családra és barátokra mindig számíthatunk. Ezt jó, ha olyan adja kölcsön, aki már maga is házas és boldog házasságban él. Kék- a tisztaságot, hűséget szimbolizálja - többnyire a harisnyakötő vagy egy hajékszer szokott lenni.

Feküdjetek le korán!

Jó, ha másnap nem gyűrött, hanem kisimult arccal készítenek képeket rólatok a fotósok ;)

Esküvő napján

Készülődés a Nagy Napra!

Már korán reggel jönnek a szolgáltatók, hogy Ti aznap a legjobb formátokat hozzátok: fodrász, sminkes (fotós, ha az előkészületeket is meg akarjátok örökíteni)

Menjetek el a tortáért!
Az esküvői járműveket díszítsétek fel!
Hozzátok el a csokrokat és a virág dekorációkat a virágostól!

Ha élő virágokról van szó, azokat legjobb a Nagy Nap reggelén átvenni, hogy átvészeljék az egész napot.

Fogadjátok az esküvői szolgáltatókat!

Jó, ha ebben is akad segítség, lehetőleg az a személy, aki amúgy is a szolgáltatókkal való kapcsolattartással van megbízva erre a napra. Ne felejtsétek el neki átadni a szolgáltatók nevét és telefon számát, hogy tudjon velük kommunikálni szükség esetén.

Relax!

Add át magad a Nagy Nap hangulatának és élvezd, hogy most mindenki titeket csodál és veletek örül! A szolgáltatók és segítőitek tudják a dolgukat és mindent megtesznek azért, hogy a Ti Nagy Napotok felejthetetlen legyen mindenki számára!

SOK BOLDOGSÁGOT!

Esküvő után

Élvezzétek a nászutat!

Sokan már az esküvő másnapján utaznak, mások hetekkel, sőt hónapokkal később. Lehet egy érdekes uticél, ahova csak bizonyos időszakban érdemes utazni, és az lehet nem fog az esküvő időpontjához igazodni (pl egy sielés télen, holott nyáron volt az esküvő, vagy egy egzotikus út, mely elkerüli az esős monszun évszakot)

Ajándékok kicsomagolása

Ha írtatok nászajándék listát, akkor nagyon nagy valószínűséggel nem fogtok bosszankodni a duplán kapott ajándékok miatt, és tényleg csak számotokra hasznos és izléseteket tükröző ajándékokat kaptatok.

Köszönetkártyák küldése a vendégeknek

Kedves gesztus, ha egy fotót is mellékeltek magatokról, amit vendégeitek eltehetnek emlékbe.

Vigyétek vissza a kölcsönzött ruhákat és bérelt eszközöket!

Ez az esküvő utáni feladat, ami nem annyira felemelő, mint az előzőek, de sajnos meg kell csinálni. Erre is szervezhettek segítőket, ha Ti már épp nászúton lennétek, így más viszi vissza helyettetek.

Névváltozás esetén az új okmányok beszerzése

Amennyiben részben vagy egészben felvetted a férjed nevét, gondoskodnod kell az új okmányok beszerzéséről, mint új személyi és lakcím kártya, jogosítvány, útlevél, és minden hivatalos helyen is irasd át a neved és az új okmányaid számát (pl. bankszámla, biztosítás, forgalmi engedély stb.)